Σελίδες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday 15 December 2012

Απόσπασμα απο την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (13/12/12) σχετικά με την ΠΓΔΜ

M. KOTOVSKA: [Ερώτηση στα αγγλικά σχετικά με τα συμπεράσματα του ΣΓΥ για την ΠΓΔΜ και κατά πόσο η Ελλάδα παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία εμποδίζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ].

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτον, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε αυτήν την αίθουσα χρησιμοποιούμε την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Σας ενημερώνω, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να απαντώ σε ερωτήσεις, οι οποίες δε γίνονται με τη χρήση του προβλεπόμενου όρου.



Ως προς τα συμπεράσματα που υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχθές, πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση, μία απόφαση η οποία επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία όμως ξεκάθαρα καταγράφει και τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου αυτή η πορεία να μπορέσει να συνεχιστεί.

Είναι ένα θετικό βήμα, θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και να συμβάλλει, ώστε να δούμε πρόοδο. Η Ελλάδα έχει τηρήσει μία συνεπή στάση όλα αυτά τα χρόνια, εποικοδομητική στάση στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, μία εποικοδομητική στάση η οποία έχει καταγραφεί και από όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας. Κορύφωση αυτής της στάσης είναι η πρόσφατη πρόταση, που έκανε η ελληνική πλευρά για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, που ορίζει το πλαίσιο και τις παραμέτρους της επιδιωκόμενης λύσης. Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία υπήρξε κινητοποίηση της διαδικασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχουμε, όπως είπα προηγουμένως, εποικοδομητικά και ελπίζουμε να δούμε να φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και την εντολή του κυρίου Nimetz, αλλά και τις προσπάθειές του, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση.

Ως προς τα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα, με μία φωνή, δήλωσαν ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, δήλωσαν δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και την ανάγκη να υπάρξει επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας. Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα, το οποίο έστειλε ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γίνει αντιληπτό στα Σκόπια, προκειμένου να δούμε μία αλλαγή στάσης και πλέον μία εποικοδομητικότερη συμμετοχή στις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας την πεποίθηση ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά θα συνεισφέρει, επίσης, και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στην πρόοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
 Ελληνικό ΥΠΕΞ
13/12/12

No comments:

Post a Comment

Blog Archive