Σελίδες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday 1 December 2012

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα και την ταυτότητά τους

Γενναία η ομιλία μουσουλμάνας τσιγγάνας στη Γενεύη για την καταπίεση από τους Τουρκόφωνους «Είμαστε «μειονότητα μέσα στη μειονότητα»

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε.
Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία», είπε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης
 

Ζω στην Ελλάδα, η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, αλλά υποχρεωτικά διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που έζησε και συνεχίζει να ζει στη Θράκη περιέγραψε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «η Ελπίδα», στο 5ο συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2012. Όλοι έκαναν λόγο για συγκλονιστική μαρτυρία μίας μουσουλμάνας Τσιγγάνας από τη Θράκη. 

«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν,  είμαι μουσουλμάνα ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα». Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ. Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός  της μειονότητας. Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους. 
Ξοδεύουν πολλά λεφτά  για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά. Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.  Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος. 

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».
 
30/11/12 
-----------
 
ΣΧΕΤΙΚΟ:
 

No comments:

Post a Comment

Blog Archive