Σελίδες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday 21 December 2012

Η Γεωργία θα αποκαταστήσει το μνημείο του Στάλιν

Η περιφερειακή διοίκηση του Γκόρι, γενέτειρα του Στάλιν, θα αποκαταστήσει μετά από συναρμολόγηση των διαλυμένων τμημάτων το παλιό μνημείο του Στάλιν
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της περιφέρειας το κονδύλιο για την αποκατάσταση έχει προβλεφθεί και εγγραφεί σε ειδικό λογαριασμό για τον σκοπό αυτό.
Το μνημείο είχε διαλυθεί σε κομμάτια με απόφαση των αρχών το 2010 για να μεταφερθεί στο μουσείο του Στάλιν με προοπτική να τοποθετηθεί στην θέση του νέο για τα θύματα των αντιποίνων του Στάλιν και του πολέμου Γεωργίας-Ρωσίας το 2008. Ωστόσο το άγαλμα βρέθηκε πεταγμένο έξω από οίκο ευγηρίας αρκετά χιλιόμετρα από το Γκόρι.


Το περασμένο Οκτώβριο οι κάτοικοι συγκέντρωσαν 5.000 υπογραφές για την επιστροφή/αποκατάστασή του μνημείου στην αρχική του θέση στο κέντρο της πόλης.
Ο Στάλιν γεννήθηκε στο Γκόρι, μικρή πόλη  40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τιφλίδα και έζησε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του σε μικρό ξύλινο σπίτι. Το σπίτι αυτό βρίσκετε μπροστά από το διώροφο κρατικό μουσείο του Στάλιν, το οποίο ίδρυσε ο επικεφαλής ασφαλείας του δικτάτορα Λαυρέντη Μπερία, το 1937, στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Τρομοκρατίας του καθεστώτος, όπου έχασαν την ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

21/12/12

No comments:

Post a Comment

Blog Archive